Cooper Color Codes – er du mentalt forberedt som leder?

Gjennom årene har jeg oppdaget at å være koblet på, ta ting tidlig (TTT) og gi tilbakemeldinger eller handle gir en enorm fremdrift. Her skal jeg beskrive hvordan jeg tenker og handler rundt dette, gjennom Cooper Color Codes. Når du tenker deg om, vet du om ting som du burde handlet på, men ikke har gjennomført?

De fleste lederkurs og utdanninger snakker om TTT. Nei, ikke – ting tar tid – men ta ting tidlig! Ting får ikke utviklet seg til større ting så det kan bli vanskeligere å få ordne opp i det. Men hvordan er jeg bevist det å se og gjøre tiltak?

En metode som har gjort meg veldig bevist på dette er Cooper Color Codes. Det er ikke pensum på lederutdanninger der jeg har gått, men kan være spennende å ta med seg inn i lederrollen. Eller for hvem som helst i hverdagen. 

Ut fra hva jeg har funnet ut av så ble Cooper Color Codes utviklet av Lt. Col Jeff Cooper, US Marine Corps. Konseptet dreier seg om bevisstgjøring av seg selv, være mentalt forberedt i forhold til omgivelsene. Det er fire nivåer, hvit, gul, oransje og rød. 

Hvit

Ubevist. Her er du helt avslappet og følger ikke med på det som skjer rundt deg. En tilstand du ikke bør være i når du er ute blant andre. 

Gul

Bevist avslappet. Her er du koblet «på», du får med deg det som skjer rundt deg, om det er når du går på gata, sitter på jobb eller er i et møte. Men driver med det daglige på en normal måte.

Oransje

Spesifikk varsel. Når du i gult oppdager noe som du bør sjekke ut mer, for eksempel noen som kan virke truende, en uavklart situasjon som du bør finne ut av eller noe som skjer på jobb. Fokuset rettes mot dette.

Rød 

Kamp. En trussel er oppdaget. Du er klar for å beskytte deg eller andre. Man har oppdaget at det er en trussel, her må man velge hva man vil gjøre med den. På en gåtur, kanskje klarer man å velge å gå en annen vei for å unngå å bli angrepet, eller måtte forsvare seg fysisk. 

Hva dette med ledelse å gjøre? 

Er du koblet på når du leder? Har du et bevist «tankesett» som gjør at du legger merke til ting? Når noe dukker opp, merker du det eller lar du det passere uten å følge det opp? Selv om du følger det opp så betyr ikke det at du må handle på det, men du må sjekke det ut. Blir dette en trussel, et tapt salg eller spiren til en konflikt i avdelingen? 

En personlig vri på Cooper Color Codes er å legge til litt grønt. Som leder er det ikke bare kriser og farer som skal håndteres. Godt utført arbeid skal også hedres og feires. Derfor bør det også ligge en halvveis grønn farge på toppen i tillegg. Det å gi ros og heder for godt gjennomført arbeid eller bidrag til godt arbeidsmiljø. 

Hvordan er du mentalt koblet på? Har du en metode? Del gjerne…

Hilsen
Pål

Ekstra

Opprinnelig var ikke et femte nivå med, sort. Dette er lagt til av flere i etterkant, blant annet US Marine Corps. Sort er delt i to, enten så gjør du handlingen her, eller så er du gått i panikk og ikke får gjort noe som helst. Og det siste bør vi unngå både som leder og om vi skulle bli «angrepet». Så å ta det tidligere øker sjansene for å lykkes. Lykke til. 

En av de bedre videobeskrivelse om CCC fra SealFit og Mark Divine.

1 tanke om “Cooper Color Codes – er du mentalt forberedt som leder?

  1. Tilbaketråkk: Fullt fokus og full frihet – når du ønsker?  | Pål Bergstad

Det er stengt for kommentarer.